Botond blogja

Óriási hangzó könyvtár haladóknak (középfoktól)

Itt aztán minden van, de százával, ezrével: a zenétől a regényekig, novelláktól rádiójátékokig sőt filmekig, a szépirodalomtól az izgalmas és friss dokutémákig. Ha valaki bármilyen nyelvből csak fele ilyen bőséges és pompás gyűjteményt talál, szóljon. Mert ezzel tényleg élvezet és könnyű "tanulni". Minden hallható és egyúttal olvasható is. Imé:

Nyelv(tan)tánc, avagy Grammarchants

Amikor apró gyerekként 2-3 év alatt anyanyelvi szinten elsajátítom az első nyelvet, lépten-nyomon két csodával találkozom.

Az egyik, hogy valamit hallok. Hallom a beszéd hangjait, dallamát, a lüktetését, a hajladozását. Hallom a nyelv zenéjét: olyan változatos, olyan varázslatos! Egyre jobban megbarátkozom a benne kirajzolódó, kihangzó mintákkal.

A másik, hogy amit hallok, annak jelentése van. A hangzó mintázatokból jelentés bontakozik ki. Értem, amit hallok. Értem, amit mondanak.

Ingyenes kezdő olasztanfolyam

Ezt a 100 leckés ingyenes tananyagot elsősorban Bruno Pizzini veresegyházi tanulóinak ajánlom. Segítségével nyelvtanozás, magolás, tankönyv nélkül felpörgetheted az olasztudásodat.

A teljes hanganyag tömörítve 90,7 MB, innen töltheted le. Kicsomagolva (≈ 140 MB) másold a telefonodra, hogy bárhol hallgathasd.

Ingyenes kezdő némettanfolyam

Ezzel a 100 leckés ingyenes tananyaggal nyelvtanozás, magolás, tankönyv nélkül elérheted azt a szintet, ahol használni tudod a németet.

A teljes hanganyag tömörítve 84,4 MB, innen töltheted le. Kicsomagolva (≈ 140 MB) másold a telefonodra, hogy bárhol hallgathasd.

Ingyenes kezdő angoltanfolyam

Ezzel a 100 leckés ingyenes tananyaggal nyelvtanozás, magolás, tankönyv nélkül eljuthatsz arra a szintre, ahol már használni tudod az angolt.

Angol "rendhagyó" igék - rap

Ha már az iskolában gyötrik a gyerekeket ezzel, miért ne csináljunk mulatságot belőle? Az alábbi videó segít. Mellette azért az itt található csoportosítást sem szabad kihagyni!

 

Angol "rendhagyó" igék - felhasználóbarát táblázat

Nincs haszontalanabb dolog, mint ilyen igéket abc-rendben tanulni. Brrr....

Már maga a "rendhagyó" egy balsikerű megnevezés. Nem hagytak el ezek  semmiféle rendet. Ellenkezőleg, az óangolban rendesen így működtek az angol igék, nem véletlen, hogy épp a leggyakoribbak maradtak is így, amelyek folyvást közszájon forognak. Egy percre sem lehet őket lerakni, lecserélni valami szabályosabbnak látszó formára -ed végződéssel, ami valójában csak a "rendhagyók" egyik - elég gyakori - fajtájának általánosítása, de hát a nyelv már csak ilyen, folyvást törekszik az egyszerűsítésre.

Bibliás nyelvtanulás

Who Are You Gonna Vote For?

Pénteki történetünk arról szólt, mi lesz (is going to be = is gonna be) a választás napján (on election day). A mi listánkon persze olyan pártnevek szerepeltek, mint Cats, Dogs, Foxes, Spiders, Monkeys, Snakes, Horses, Sheep etc. A történetből megtudjuk, hogy Adrien (egy n-nel) hogyan indul családjával szavazni, és hogyan elegyednek szóba a piros lámpánál előbb a Knight Riderből ismert KITT-tel (akit Gábor jelenített meg), majd társaságunk másik Adriennjével (két nn-nel).

Can You Get Me Some Food, Please?

AUDIO Gyakorolt szerkezetek: busy, lazy, getting hungry

Once upon a time there was a boy called Jack. He was a lazy boy.

One day, Jack was at home. He was in the living room. He was lying on the sofa. He was watching TV.

His daddy was in the living room, too. He was very busy. He was ironing the family’s clothes. He was ironing shirts, socks, caps, curtains and tablecloths. He was ironing and ironing. He never stopped for a moment.

Tartalom átvétel