Felnőtteknek

A nyelvnek is törvényeit:
Széppé, jóvá mi tészi:
Nyelvész urak jobban "tudják".
A költő jobban "érzi".
/Arany János/

Úgy bizony! A “nyelvész urak” – kik a nyelvet tudatosan boncolgatják – jobban tudják. Ne sajnáljuk tőlük. Ám örüljünk, hogy a költő jobban érzi. Sőt! Hogy érezhetjük mi is!

Kedves Nyelvtanuló Barátom!

Bizony jobban jársz, ha nem annyira TUDNI, mint inkább ÉREZNI vágysz akár az angolt, akár a németet.

Ám hogy érheted el, hogy csakugyan ÉREZD?

Úgy, hogyha megszokod, hogy ÉRTED, amit angolul, németül hallasz és olvasol.

Akkor rááll a hallásod az angolra, németre. ÉRZED, mi a helyes. Ami helyes, az hangzik jól. 

Nem töprengsz, nem latolgatod folyvást: mit mondjak? hogy mondjam?

Maguktól jutnak eszedbe az adott helyzetben kapóra jövő angol, német szavak, fordulatok. (Erre mondják: angolul, németül gondolkodsz. AngolUL, nem az angolON; németÜL, s nem a németEN!)

Helyes lesz a nyelvtan és a kiejtés is, hiszen önkéntelenül követed a helyes mintát, amivel sokféle formában, élő helyzetekben találkoztál foglalkozásainkon.

Olyan ez, mint a járás: ha jó sok csúszás-mászás után ráérez a baba, milyen dolog két lábon megállva elindulni, akkor egy-kettőre meg is tanul járni. Magától. Erőltetni tilos. Hagyni kell, hogy érezze és gyakorolja.

Az angol vagy német beszédet is TILOS ERŐLTETNI. Hagyni kell, és belülről MEGÉRIK. Akkor magától fog menni. 

Egy dolog kell, hogy ez megtörténjen: sok-sok érdekes és érthető hallgatni- és olvasnivalót kell élvezned, és élő, érdekes társalgásokban kell részt venned.

De mit értek azon, hogy érdekes? Hát azt, ami TÉGED érdekel! Persze hiába lenne érdekes, ha angolul vagy németül nem értenéd! Ám a legfőbb gondom éppen az, hogy értsd. És élvezd. Mert nekem minden veled töltött óra hatalmas élvezet – de csak ha neked is az.

Angol- és németóráinkon érdekes és jól érthető hallgatni- és olvasnivalók sokasága vár rád. És sok-sok beszélgetés – arról, ami téged csakugyan érdekel. Így éred el azt, hogy a célul kitűzött nyelv megértésével és élvezetével telve könnyen és szépen szólalsz meg az idegen nyelven – amely már nem is lesz idegen, hiszen a sajátoddá válik.

És még valami: ha úgy érzed, te már nem vagy kezdő, akkor a módszer még látványosabb csodákat tud kihozni belőled!

Nézz körül a honlapon! A szövegek, a videók, melyeket itt találsz, a résztvevők számára mindig 100%-ig érthetőek voltak. Bízom benne, hogy te is kedvet kapsz a módszert kipróbálni!

Várlak szeretettel – és kíváncsian! Vajon téged mi érdekel? Mi mindenről fogunk beszélgetni? Mi mindennel foglalkozzunk angolul, németül?