Angoltanulás kacagva? Komolyan? Nézd meg ezt a két mesét és próbálj nem kacagni!

Az igazi tanulás nem magolás, nem robot. Óráinkon játszunk a nyelvvel. Gyakran fantasztikus meséket találunk ki együtt.

Az előző posztban négy sztorit mutattam be, melyet az odesszai “Speaking Club”-ban találtunk ki felnőtt angoltanulókkal.

Akkoriban keletkezett ez a két mese is. Nem állom meg, hogy közzé ne tegyem.

Ha egy szót se tudsz angolul, az elsőt akkor is érteni fogod.1

Ízelítőül ajánlom ezt angolul nem tudó szülőknek, nagyszülőknek. Vagy a szűz kezdőknek, hogy lássák: mire lehet számítani angolóráinkon.

A szöveg persze csak a végeredmény. A foglalkozás, amely alatt a mesét kitaláljuk, angolul folyik2, és olyan, mint egy társasjáték. Lehet benne “interjú”, “színházi próba”, mozgás, rajzolás, videózás… No meg sok-sok kacagás. Egy biztos: hogy óráinkon senki sem unatkozik. És még egy: hogy mindenki rengeteget tanul. Pontosabban: rengeteget magába szív az angolból. Nem megerőltető, fárasztó tanulással, hanem játékos, frissítő társas tevékenységgel.

De lássuk a medvét!

Piszkáld meg a számot vagy a + jelet, hogy lásd a szöveget!

1. mese

Lila tojások3

Van egy nagy sárga földönkívüli valahol egy másik bolygón, ahol olyan hideg van, mit Moszkvában. Mínusz harminc fok. Ez a földönkívüli nem szereti a hideget, ezért nem szeret ott. Nem is ott lakik. Ott csak üzletel. Lila tojásokkal üzeletel.

Ezt a földönkívülit Pénzctárcának hívják. Illik rá a név, mert gazdag. Jól megy neki az üzlet.

Pénztárca sárga és akkora, mint egy elefánt. Nyolc keze és nyolc lába van. A nyolc kezével egyszerrre tud két négykezest játszani a zongorán. Három feje is van. Az egyik piros és szép. A másik kettő nagyon csúnya.

A többi földönkívüli azon a bolygón mind tarka. Kétszer akkorák, mint ő. Kétszer annyi végtagjuk van, mint neki. Tizenhat keze és tizenhat lába van mindegyiküknek. Fejük csak egy van, de az nagyon szép. Sokkal szebb, mint Mona Lisa!


Képzeld el, hogy egy ilyen mese alkotása közben mi mindent lehet csinálni! Miközben én folyvást beszélek, azon a nyelven, amit tanul a csoport, el lehet játszani mindent. Amikor már tudjuk, hogy nyolc keze van, akkor négy tanuló eljátszhatja Pénztárca, a sárga földönkívüli szerepét, és dől az egész társaság a nevetéstől!

Vagy micsoda kihívás a tanulóknak, hogy rajzolják le Pénztárcát a zongoránál, amint négykezest játszik egyedül! És egy ilyen rajzról mennyit lehet beszélgetni azon a nyelven, amelyen tanulunk! Szakadva a kacagástól.

Aztán milyen történetek kerekedhetnek egy ilyen jól sikerült figurából… A lehetőségek a végtelenbe nyílnak.

De menjünk tovább! A következő mese már angolul lesz.

2. mese

Mr Evil and the Unicorns

Mr Evil is a magician. He lives on an island and he is really evil. He has an army of evil hamsters under the leadership of a very small captain with two big sharp white teeth. The hamsters capture unicorns for Mr Evil and they take the captive unicorns to his island. Mr Evil sells the horns of unicorns on Amazon.

Zlata is a unicorn who has lost her family. Mr Evil’s army of hamsters captured all her family — 10 unicorns. They are in captivity on Mr Evil’s island. Zlata wants to find them and set them free.

Zlata learned this when a fairy came to her and told her everything. The fairy was the magician’s ex-girlfriend. As long as she was with him, he was kind. But she left him because he spent all his time with the hamsters. She said, “You love them more than me! I can’t stand this!” When she left, the magician turned evil.
The fairy had a gift for Zlata. It was a pair of wings that Zlata needed to fly to the island to save her family.

Fairy Julia and Unicorn Zlata started out right away. On their way to the island they met the Good Magician Attila. He joined them and the three of them flew to Mr Evil’s island.

Captain Hamster looked up in the sky and saw Zlata and her friends come flying to the island. The three friends landed on the beach.

Captain Hamster loved the Fairy and remembered the happy days they had spent together. In that moment the army of evil hamsters turned into a benevolent army.

The two magicians started dirty dancing. Everybody else looked on and urged them on. It was a dance battle. It was a cruel and exhausting battle. It lasted for three days. In the end, both magicians fell to the ground at the same time.

At that moment, the walls of Mr Evil’s prison collapsed and the captive unicorns were free.

Everybody was happy.


El tudod képzelni, milyen színházat lehet itt angolórán rögtönözni egy ilyen sztori csoportos megalkotása közben?4 Például ha megkérdezem angolul, hogy

Who can do dirty dancing? Ki tud “dirty dancingozni”?

Két jelentkező máris eljátszhatja a két varázslót.

Miközben a történenteket angolul kommentálom, az egész csoport megint csak dől a nevetéstől, és kacagva szívja magába az angolt…


 1. Már nem emlékszem, hogyan keletkezett. Lehet, hogy egy bemutató órán olyanokkal, akik magyarul akartak tanulni. Vagy valamelyik magyartanulómmal online. ↩︎
 2. Magyarul tanuló külföldiekkel értelemszerűen magyarul játsszuk a játékot. ↩︎
 3. A cím piros. Se nem sárga, se nem lila. Pedig ezek a színek vannak a mesében. De a honlapdizájn néha olyan, mint a gyerek a piacon:
  – Anya, az kék szilva?
  – Persze.
  – De mért piros?
  – Mert még zöld.
  (Remek vicc magyarórára.) ↩︎
 4. Ezek a mesék mind csoportos alkotások, óráinkon készültek, közösen. Azok is közös művek, amelyek egy tanulóval készültek: én voltam a másik résztvevő, aki kérdezett. 🙂 ↩︎