Gyerekeknek

Kedves Gyerekek!

Ha muszáj különórára járni angolból, jobb lesz, ha ott nem az iskolai “munkát” folytatjuk. Nem bánjátok, ha mást csinálunk? Egészen mást, mint egy szokásos angolóra! Könnyebb lesz annál, viccesebb is, de (meg fogjátok látni!) rendkívül hasznos. Szüleitek meg fognak lepődni.

Utazás angolul a képzeletünk világában

Ha jó a képzelőerőtök (ami 10-14 éveseknél nem ritka!), közösen fogunk varázslatos, láthatatlan (csak általunk ismert!) lényeket alkotni. Szóban. Megbeszéljük, milyenek is ők? Angolul faggatlak titeket arról, hogy milyennek látjátok a képzeletbeli LÉNYt. A nyitott kérdésekre magyarul is válaszolhattok, hogy a nyelvtudás ne fékezhesse fantáziátokat. Ha egy jó gondolat belekerül A LÉNY leírásába, az óra végére (vagy hamarabb) azt úgyis ki tudjátok fejezni majd angolul is.

Egész órán beszélgetünk

Ahhoz, hogy A LÉNY, majd pedig A TÖRTÉNET megszülessen, rengeteget kell beszélgetnünk. De ne ijedjetek meg: senkit sem kényszerítek a beszédre. Kérdezni, azt sokat fogok (angolul, de nyugi, mindent érteni fogtok!), válaszolni viszont többnyire egy szóval, sőt, egy mozdulattal is elég lesz. Angolul akkor fogtok megszólalni, majd egyre többet beszélni, amikor ez megérik bennetek. Először ezt az érlelődést fogom segíteni, amikor pedig már tudsz beszélni, akkor továbbfejlesztjük és csiszoljuk az angol beszédkészségedet.

Írás, olvasás

Történetünket vagy a LÉNY jellemzését az óra vége felé írjuk le közösen angolul. Az íródeák én leszek, de szükségem van a segítségetekre: ki ne hagyjak valami fontosat! Az szöveg olvasásakor bármilyen nyelvtani (vagy egyéb) kérdést megbeszélhetünk. Otthon pedig olvasgathatjátok, illusztrálhatjátok, továbbadhatjátok másoknak.

Történet > képregény

Ha egy történethez képregényt rajzoltok, a képekről újra el lehet mondani az egész sztorit. 

Összegző mesélés

Óra végén összegzésül újra elmondom nektek az egész történetet, amit kitaláltunk, átbeszéltünk. Ezt rögzíteni fogjuk, hanggal okvetlenül, de inkább videóra, ha nincs akadálya. Otthon ezt többször is visszajátszhatod, megmutathatod a szüleidnek, testvéreidnek, megmagyarázhatod nekik, mit látnak, elmondhatod nekik a történetet.

Tankönyv, munkafüzet

Nem lesz. A tankönyvi szövegeknél sokkal érdekesebbek lesznek a saját történeteink, olyanok (és még olyanabbak!), mint amilyeneket pl. a magyarul tanuló ukrán gyerekekkel találtunk ki (persze veletek angolul csináljuk). Vagy mint a tíz éves Bálinttal.

Nyelvtan és szókincs

A történetekben benne lesznek az új szavak is, a nyelvtan is. Ahogy újra meg újra előveszed, meghallgatod, olvasgatod ezeket, és ahogy újabb és újabb történetekkel gyarapodik a gyűjtemény, mind mélyebben sajátítod el az angolt. Milyen menő dolog lesz, ha képes leszel te is angolul mesélni, sztorizni!

Szorgalmi feladatok

Ha rajzokat csináltok lényeinkről, történeteinkhez, azok felkerülhetnek a honlapra, de akár könyv is kikerekedhet az általatok illusztrált szövegekből, képregényeitekből. Nyomtatott könyv is, e-book is, az utóbbi persze hangoskönyv formában is. Ez nem csak nektek lesz szép emlék, de más angoltanulók is örülni fognak neki, bárhol a világon. Akár sikerkönyv is lehet belőle!

Magatokról is készíthettek hang- vagy videófelvételt, ahogy angolul meséltek.

Jegyek, osztályozás

Lesz, de fordítva, mint az iskolában. Ti fogtok engem osztályozni! 

Óra végén újra elmondom nektek a kitalált, átbeszélt történetet természetes gyorsasággal. Ti pedig leosztályozzátok: mennyire vagyok érthető? Remélem, hogy mindenkitől 5-öst fogok kapni.

A honlapon lévő videókat, szövegeket tanulóimmal készítettünk, és ők ezeket mindig tökéletesen értették.

Tetszik a dolog? Kipróbálnád? Írj nekem, vagy (ha kisebb vagy) kérd meg szüleidet, hogy írjanak, hogy minél hamarabb találkozhassunk. Örülni fogok Neked!